Dünya Haberleri Ekonomi Haberleri Piyasa Haberleri

Avrupa Merkez Bankası Anketi: Enflasyon Beklentileri Düşüyor

ECB’nin Şubat ayı Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, Euro Bölgesi’ndeki tüketicilerin enflasyon beklentileri düşüş eğilimini sürdürüyor. Anket sonuçları, önümüzdeki 12 ay boyunca algılanan enflasyon oranlarının düştüğünü gösterirken, büyüme için karamsarlık azalmaya başladı. Ayrıca, işsizlik oranına ilişkin beklentiler de azaldı.

ECB üyeleri, enflasyonla mücadelenin öncelik olduğu yönünde mesajlar vermeye devam ediyor. Ancak, Euro Bölgesi’nde enflasyon Mart ayında yüzde 6,9’a geriledi ve ECB’nin yüzde 2’lik hedefinin çok üzerinde kalmaya devam ediyor.

Bugün yayımlanan tüketici anketi, önceki bir yılda ortalama algılanan enflasyonun Ocak ayındaki yüzde 9,5’ten Şubat ayında yüzde 8,7’ye gerilediğini gösterdi. Önümüzdeki 12 aya ilişkin medyan enflasyon beklentileri de düşüş eğilimini sürdürerek Ocak ayındaki yüzde 4,9’dan yüzde 4,6’ya geriledi. Üç yıl sonrasına ilişkin enflasyon beklentileri yüzde 2,5’ten yüzde 2,4’e indi. Ancak, önümüzdeki 12 ay enflasyon beklentilerine ilişkin belirsizlik değişmedi ve Mart 2022’den bu yana gözlemlenen yüksek seviyelerle uyumlu kalmaya devam etti.

Euro Bölgesi Tüketicileri, Enflasyon Beklentilerinde Gerileme Yaşıyor Ancak İstihdam ve Harcama Beklentileri İyileşiyor


Avrupa Merkez Bankası’nın yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi’ne göre, Euro Bölgesi’ndeki tüketicilerin enflasyon beklentileri daha da geriliyor. Önümüzdeki 12 aydaki nominal gelir artışı beklentileri hafifçe azalırken nominal harcama büyümesi beklentileri keskin bir şekilde yükseldi. Ekonomik büyüme beklentileri daha az olumsuz hale gelirken 12 aylık işsizlik oranına ilişkin beklentiler de azaldı. Tüketiciler, nominal gelirlerinin 12 ayda yüzde 1,2 artacağını öngördü. Önümüzdeki 12 ay boyunca nominal harcama büyümesi beklentileri yükseldi. 1 yıllık görünüme ilişkin ekonomik büyüme beklentileri daralmaya işaret etse de iyileşmeyi sürdürdü. 12 ay sonrası için işsizlik oranı beklentisi azaldı ancak gelecekteki işsizlik oranının algılanan mevcut işsizlik oranından daha yüksek olacağı yönünde tahmin değişmedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X