Çin Merkez Bankası (PBoC), en büyük ihracat pazarlarındaki yavaşlama nedeniyle zorluklarla karşılaşan ekonomiyi desteklemek amacıyla, Cuma günü para politikasındaki önemli bir aracı gevşetti.
PBoC, bankaların toplam mevduatlarının ne kadarını merkez bankasında rezerv olarak tutmaları gerektiğini belirleyen zorunlu karşılık oranını, büyük bankalar için 25 baz puan düşürerek ağırlıklı ortalamaya göre %7,6’ya indireceğini söyledi. Bu oran 2007 ortasından bu yana görülen en düşük oran.
Bu hamle; ABD ve Avrupa ekonomilerinin, kendi merkez bankaları tarafından bir yıl boyunca uygulanan agresif parasal sıkılaştırmanın ardından stres belirtileri göstermeye başladığı bir dönemde geldi. Batı’da finansal koşulların daha da sıkılaşması beklenirken Fed ve İngiltere Merkez Bankasının (BoE), önümüzdeki hafta yapılacak politika toplantılarında temel faiz oranlarını arttırma konusunda Avrupa Merkez Bankasını (ECB) takip etmesi bekleniyor.
PBoC, para arzındaki büyümeyi büyük ölçüde nominal GSYİH büyümesi ile uyumlu tutarak “uygun miktarda para ve kredi sağlamak” istediğini söyledi
Hükümet bu yıl %5 büyüme hedeflerken enflasyon, Şubat ayına kadar olan yılda sadece %1 ile dünyanın diğer büyük ekonomilerine göre daha iyi kontrol altında görünüyor.
Banka ayrıca “kilit alanları ve zayıf halkaları daha iyi desteklemeyi” amaçladığını söyledi. Hangi sektörlere atıfta bulunduğu belirtilmedi ancak devam eden kredi krizinin üçüncü yılında emlak sektörünün sorunları iyi şekilde belgelendi.
Son ekonomik veriler de ABD ve Avrupa’dan gelen talep azaldıkça ülkenin dış sektörünün zorlandığını gösterdi. İhracat son üç aydır yıllık bazda düşüş gösterdi ve Şubat ayı verileri beklenenden iyi olmasına rağmen ithalat %10’un üzerinde düşüş gösterdi, özellikle bakır ve çelik ürünleri ithalatı zayıfladı. Aynı şekilde sanayi̇ üretimi̇, yılın ilk iki ayında sadece %2,4 artarak beklentilerin gerisinde kaldı.
Çin’in iktidardaki Komünist Partisi, bu yıl için son otuz yılın en düşük büyüme hedefi olan %5’lik bir büyüme hedefi belirledi.
Yazar: Geoffrey Smith
via Investing.com –