Geçen hafta ABD’de iflas eden 3 banka arasından ülkenin en büyük 16. bankası Silicon Valley Bank’in iflası, en çok ses getiren gelişme oldu.
Dünya gündemine giren ABD’deki bankaların iflasının ardından kriz kahini olarak ünlenen ekonomist Nouriel Roubini, “Silicon Valley gibi bir bankanın bir günde iflas ediyorsa kripto alanındaki herhangi bir borsa veya şirket, çok daha hızlı şekilde iflas edebilir” yorumunu yaparak kripto sektörü hakkında felaket senaryoları yazmaya devam etti.
İflas eden 3 bankada kripto endüstrisiyle ticari ilişki halindeydi. Bunun üzerine Twitter üzerinden görüşlerini paylaşan Roubini, olası krizlerde kripto şirketlerinin çok daha hızlı batabileceğini, çünkü bu şirketlerin büyük bir vade uyumsuzluğuna ve kalitesiz varlıklara sahip olduğunu iddia etti. Bunun yanında geleneksel bankaların sermaye yeterliliği kontrolleri, mevduat sigortaları ve düzenleyici kurumlar tarafından son çare borç veren imkanına sahip olduğunu söylerken bu önlemlerin hiç birinin merkezsiz finans sektöründe olmadığını hatırlattı ve kripto endüstrisinin sistematik bir erime yolunda olduğuna inandığını söyledi.
Nouriel Roubini, geçmiş dönemlerde de birçok defa kripto paraları bir dolandıcılık olarak nitelendiren görüşlere sahipti. Roubini, kripto sektörüne ilişkin eleştirileri yanında ABD bankalarının risklerine de değindi. ABD bankalarının ortalama 620 milyar dolarlık gerçekleşmemiş zararının olduğunu söyleyen Roubini, bu miktarın 2,2 trilyon dolar olan toplam özkaynağa oranının %28 olduğunu dile getirdi. Ekonomist, dünya devi bankaların bu oranı aşağı çektiğini daha düşük ölçekli bankalarda oranın %50’ye kadar ulabildiğine dikkat çekeren olası bir kaçışta SVB gibi birçok bankanın iflas edebileceği konusunda uyardı.
Robert Kiyosaki konuya farklı açıdan bakıyor
Zengin Bana Yoksul Baba kitabıyla ünlenen yazar Robert Kiyosaki, son krize farklı bir açıdan bakarak hastalıklı ekonomiye karşın takipçilerine altın, gümüş ve Bitcoin yatırımı yapmayı öneriyor.
ABD Fed’in zor durumdaki ABD bankalarının mevduat sahipleri için ek fon sağlayacağını açıklamasına tepki gösteren Kiyosaki, daha fazla para basılarak durgunluk öncesi dönemde ekonomiye pompalanacağını iddia etti. Sınırsız ve karşılıksız para basılması konusunu yeniden gündeme getiren Kiyosaki, bu duruma önlem olarak yatırımcıların arzı belli olan altın, gümüş ve Bitcoin gibi varlıkları değerlendirmesi gerektiğini belirtti.