IMF, küresel gerilimlerin denizaşırı yatırımları kesintiye uğratabileceği ve dünya ekonomisine uzun vadeli kayıplar yaşatabileceği konusunda uyarıda bulundu. Raporda ABD ile Çin arasındaki artan gerilim ortamına atıfta bulunuldu ve dünya çapında ülkelerin ve politika yapıcıların üretimi yurt içine veya güvenilir ülkelere taşıyarak tedarik zincirlerini daha esnek hale getirmenin yollarını aradıkları belirtildi.
ABD çip üretimini artırmak için müttefiklerini yanında durmaya çağırırken, Çin’in ABD çip ihracatı kısıtlaması konusundaki çağrısı parçalanmaya son örneklerden biri oldu. Aynı zamanda, Çin’de yapılan bir ankette de doğrudan yabancı yatırımın azalmakta olduğu görüldü. IMF, jeopolitik gerilimlerin finansal riskleri artırabileceğine dikkat çekerek, paranın artık jeopolitik olarak yakın ülkeler kabul edilen ülkelere aktığını söyledi.
IMF, bu durumun daha az gelişmiş pazarları olumsuz etkileyebileceğini ve gelişmekte olan piyasaların, gelişmiş ekonomilerin yatırıma erişiminin azalmasından özellikle etkilenebileceğini ifade etti. Raporda bölünmüş bir dünyanın muhtemelen daha fakir bir dünya olacağı uyarısı yapıldı.
IMF’nin bu uyarıları, son dönemde ABD ve Çin arasındaki gerginliklerin yanı sıra diğer ülkeler arasındaki gerilimlerin de artmasıyla birlikte daha da önem kazanıyor. Yatırımcılar, bu gerginliklerin dünya ekonomisine uzun vadeli etkileri konusunda endişelerini dile getiriyorlar. Ayrıca, bu durumun altın ve diğer değerli metaller gibi güvenli liman varlıklarının talebini artırabileceği ve fiyatlarına destek olabileceği de öngörülüyor.