Piyasa Haberleri

Başvurular başladı: Kimler Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor?

Başvurular başladı: Kimler Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor?

14 Mayıs’ta yapılacak 28. Dönem Milletvekili ve 13. Cumhurbaşkanı Seçimleri için aday başvuruları dün başladı.

Kimler Cumhurbaşkanı adayı olmak istiyor?

YSK, seçim takvimini paylaştı. Buna göre seçmenler tarafından Cumhurbaşkanı adayı gösterilenlerin başvuru süresi 27 Mart’ta, partiler tarafından aday gösterilenlerin başvuru süresi ise 23 Mart’ta sona erecek.

İttifak adayları

Cumhur İttifakı: AK Parti, MHP ve Büyük Birlik Parti’sinden oluşan ittifaka geçen hafta Hür Dava Partisi de destek vereceklerini açıkladı.

İttifakın adayı iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapan Recep Tayyip Erdoğan.

Millet İttifakı: CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi, Deva Partisi, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti’den oluşuyor. 6 siyasi partiden oluşan ittifaka sol partilerin ilerleyen günlerde desteğini açıklaması bekleniyor.

İttifakın adayı Kemal Kılıçdaroğlu.

Ata İttifakı: Zafer Partisi, Adalet Partisi, Ülkem Partisi ile Türkiye İttifakı Partisi’nden oluşuyor.

İttifakın adayı Sinan Oğan.

Türkiye İttifakı: Anadolu Birliği Partisi, Osmanlı Partisi, Bağımsız Cumhuriyet Partisi, Yeni Anavatan Partisi, Vatan Severler Partisi, Yeni Yol Partisi ve Teknoloji Kalkınma Partisi’nden oluşuyor.

İttifakın adayı Ahmet Özal.

Seçmen imzası ile aday olmak için başvuruda bulunan isimler

Cumhurbaşkanı olmak isteyenler, siyasi parti dışında seçmen tarafından da aday gösterilebiliyor. Bunun için 100 bin kişinin imzasının alınması gerekiyor.

Memleket Partisi Genel Başkanı olan Muharrem İnce, dün adaylık başvurusunu yaptı. İnce, 2018 seçimlerinde de aday olmuştu.

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan, dün adaylık başvurusu yaptı. Erbakan, Cumhur İttifakı’nda yer alamayarak süreci bağımsız geçireceklerini açıkladı.

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, dün adaylık başvurusu yaptı. Perinçek de 2018 seçimlerinde aday olan isimlerdendi.

Adalet Birlik Partisi Genel Başkanı İrfan Uzun da aday olacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı adayı olmak için YSK’nin açıkladığı başvuru ücreti 555 bin 980 TL.

Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanan Cumhurbaşkanı görev ve yetkileri:

  • Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş, yükseköğrenim yapmış, milletvekili seçilme yeterliliğine sahip Türk vatandaşları arasından, doğrudan halk tarafından seçilir.
  • Cumhurbaşkanı’nın görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.
  • Cumhurbaşkanlığına, siyasi parti grupları, en son yapılan genel seçimlerde toplam geçerli oyların tek başına veya birlikte en az yüzde beşini almış olan siyasi partiler ile en az yüz bin seçmen aday gösterebilir.
  • Cumhurbaşkanı seçilen milletvekilinin Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.
  • Genel oyla yapılacak seçimde, geçerli oyların salt çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir. İlk oylamada bu çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamayı izleyen ikinci pazar günü ikinci oylama yapılır. Bu oylamaya, ilk oylamada en çok oy almış iki aday katılır ve geçerli oyların çoğunluğunu alan aday, Cumhurbaşkanı seçilir.
  • İkinci oylamaya katılmaya hak kazanan adaylardan birinin herhangi bir nedenle seçime katılmaması halinde; ikinci oylama, boşalan adaylığın birinci oylamadaki sıraya göre ikame edilmesi suretiyle yapılır. İkinci oylamaya tek adayın kalması halinde, bu oylama referandum şeklinde yapılır. Aday, geçerli oyların salt çoğunluğunu aldığı takdirde Cumhurbaşkanı seçilir. Oylamada, adayın geçerli oyların çoğunluğunu alamaması halinde, sadece Cumhurbaşkanı seçimi yenilenir.
  • Seçimlerin tamamlanamaması halinde, yenisi göreve başlayıncaya kadar mevcut Cumhurbaşkanının görevi devam eder.
  • Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir.

Yazar: Deniz Engin

via Investing.com –

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X