Döviz Haberleri

Dolar/TL ve Euro/TL Rekor Tazeliyor, BIST 100 Endeksi ise 5 Bin Puanda Tutunmaya Çalışıyor

Görevleri fiyat ve finansal istikrarı sağlamak olan merkez bankaları geçen hafta zorlu bir toplantı geçirdiler. Hepsinin de yaklaşımı aynıydı. Enflasyonu ikinci plana atmanın mümkün olmayacağını söyleyen merkez bankaları, finansal istikrarı sağlamak için de ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyerek piyasaları rahatlamak istediler. Başarılı oldular mı diye sorarsak eğer satışların azaldığı ama resesyon endişelerinin devam ettiğini görüyoruz. Bu da bize piyasaların aslında rahatlamadığını, olası bir banka hisselerinde yaşanacak düşüşe karşı hassas olduklarını ve sürece temkinli yaklaştıklarını gösteriyor.

ECBFedSNB ve BoE faiz artışına devam ettiler. Fed tarafında bu yıl faiz indirimi düşünülmediği yine dile getirildi, ancak piyasalarda resesyon beklentisi giderek arttığı için Fed’in bu yıl faiz indirmeyeceği açıklamasına güvenilmiyor.

Geçen hafta aşırı satış yiyen ABD varlıklarında yeni hafta hafif alıcılı başladı. 10 yıllık tahvil faizi %3,44, 2 yıllık tahvil faizi ise %3,91 üzerinde seyrederken dolar endeksi henüz 103,50’yi aşamadı. Endeks geçen haftaki abartılı düşüşün ardından bir miktar toparlama gösterse de henüz üzerindeki baskıyı atabilmiş değil. Cuma günü açıklanan PMI rakamları faiz ve kriz ortamına rağmen sektörlerde iyileşme olduğunu gösterdi. Bu hafta ise kişisel tüketim harcamaları takip edilecek. Ocak ayında %0,6 oranındaki yükselişle Haziran sonrası en yüksek artışı gösteren harcamaların son ayda da beklentileri aşması enflasyonun canlı kalmaya devam ettiğine işaret edebilir.

Euro Bölgesi’nde ise bu hafta Mart ayı enflasyonunun ilk okunması açıklanacak. Hatırlarsak aylık bazda %0,8 ile Ekim sonrası en yüksek artış yaşanırken yıllık bazda %8,5’e sınırlı gerileme olmuştu.

Mart ayında petrol fiyatlarındaki düşüş manşet enflasyondaki gerilemeyi destekleyebilir. Fakat küresel gıda endeksindeki gerilemeye rağmen gıda fiyatlarındaki artışın devam etmesi, kira fiyatlarının yüksek kalması ve beklentilerin yüksek olması enflasyonun inatçılığını ortaya koyuyor. ABD, Euro Bölgesi ve İngiltere gibi büyük ekonomilerde enflasyon oranları merkez bankalarının gelecek toplantıdaki faiz kararlarında belirleyici olacak. Eğer Şubat’taki durum Mart’ta da devam ederse faiz artışları da sürebilir. Tabii bankacılık krizindeki dalganın boyutu da oldukça önemli. Her ne kadar fiyat istikrarı ilk sırada yer alsa da krizin büyümesi tüm dengeleri bozacağı için merkez bankalarının kararlarını da değiştirebilir. Bunu ilerleyen günlerde göreceğiz.

Yurt içinde neler olduğuna bakarsak, TL varlıklarda sınırlı kayıplar var. Mart ayını %4’e yalın düşüşle geçiren BİST 100 endeksi 5.000 puanda tutunmaya çalışıyor, ancak bu seviye üzerinde zorlanma olduğu görülüyor. Endekste 4.700-5.370 puan aralığının korunması olumlu olurken 4.700 puan altı kapanış satış baskısını artırabilir. Bu hafta endeksin 4.700 puana ne kadar yaklaştığını ya da 4.700 puandan ne kadar uzaklaşacağını izleyeceğiz. Açıkçası endekste seçim öncesi iyimserliğin korunması için bir çaba olduğu aşikar, yalnız bu ne kadar sürdürülebilir orası tartışmalı.

BIST 100 Endeksi 27 Mart

BIST 100 Endeksi 27 Mart

Dolar/TL göz yormayan bir rekorun içinde

Kurun büyük oynaklıklar göstererek rekor kırdığı dönemden sakince rekor tazelediği döneme geçtik. Ağustos ayından itibaren 18,0 seviyesi üzerine yerleşen dolar/TL son derece dar bantta işlem görerek küçük küçük adımlarla rekor seviyelere çıkmaya devam ediyor. Bugün 19,3452’ye kısa süreli atak yaşandı, ama asıl önemli olan gün içi işlem seviyeleri ki o da 19,09’da.

Dolar/TL’de teknik olarak analiz yapmanın mümkün olmadığını düşünüyorum, çünkü kur ne iç ne de dış gelişmelere, ekonomik verilere ya da herhangi iyi ya da kötü bir haber akışına tepki vermiyor. Bu da fiyatın çok sağlıklı olmadığını gösteriyor.

Dolar/TL 27 Mart

Dolar/TL 27 Mart

Euro/TLeuro/dolar’da yaşanan oynaklıkla geçen hafta rekor tazeledi. Euro/dolar son 1,5 ayda oldukça sert değişim gösterdi. Önce Fed’in 50 baz puanlık faiz artışının fiyatlanmasıyla 1,1030’dan 1,0550’ye düştü. Ardından bankacılık kriziyle 1,07’ye yükseldi. Son haftada ise faiz karalarının ardından tekrar 1,0930’a çıktı. İlk tepkilerin ardından 1,07’ye inen paritede kısa vadede 1,07-1,10 aralığı makul işlem bölgesi. Ancak daha geniş dönem için paritede yükseliş isteğinin daha fazla olduğu görülüyor yani ilerleyen dönemde 1,10 üzeri görülebilir. 1,1060 direncinin aşılması ise alımları destekleyebilir. Bugünlerde ise belirttiğim işlem bölgesinde seyredebilir fiyat.

Euro/TL 27 Mart

Euro/TL 27 Mart
















Investing.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

X